BAB Galéria

További info

Webshop

További info

Art Brut

További info

Alkotók

További info

BETŰMÉRET

A Határvonal című kiállítás a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Művészetterápiás Alkotóműhelyének az elmúlt hét évben készült alkotásaiba enged betekintést.

Létrehozni egy alkotást már akkor is gyógyító hatású lehet, ha az nem terápiás céllal történik. A művészetterápia a klinikai gyakorlat részévé válva mind az önkifejezés diagnosztikus eszközeként, mind a terápiás alkalmazásként is része a pszichiátriai gyógyításnak.

Az itt látható gyűjtemény a Klinika különböző  osztályainak munkáiból lett összeállítva. Megtalálhatjuk köztük az ambuláns ellátásban részesülők és a pszichoterápiás osztály betegeinek csoportos alkotásait („kognitív sémafókuszú pszichoterápia”).

Az alkotások csoportos munkában végzett, de egyéni hangsúlyú, befolyásolástól mentes terápiás munkafolyamat eredményei. A terápia lehetőséget nyújt, hogy az alkotói tevékenység akár önmagában, értelmezés nélkül is segítsen a traumatikus élmények feldolgozásában. Olyan folyamat megsegítése ez, mely során alkotóképessé válva a megnyugvás, a megkapaszkodás, biztonságérzet kialakulása pszichikus tértáguláshoz vezethet.

A rajzolt-festett szavak a terápiás kapcsolatban értelmet nyerhetnek. Része lehet a saját tapasztalatok átértékelésében, segíthet az „én” és a „valóság” helyes elrendezésében, a határok kijelölésének folyamataiban.